Régen minden jobb volt? Szellőző házak?

A címben feltett kérdést megpróbálom vizsgálni szellőztetés szempontból.
Mai napig még több helyről hallom azt, hogy naponta legalább kétszer átszellőztetjük a házat, és az elegendő ahhoz hogy bent is friss levegő legyen. (Legutóbb egy aktív generálkivitelezőtől hallottam.)
Ez az állítás néha igaz is lehet.

Az igazság ennél sokkal komplexebb. Az hogy egy adott házban megfelelő minőségű levegő legyen, nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy a bent lakók száma és tevékenysége alapján körülbelül óránként mennyi friss levegő bejuttatására van szükség.
Erre vannak uniós vagy akár magyar irányelvek (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet), tevékenységtől függően 10-45 m3/h a személyenkénti friss levegő igény. Ezt figyelembe kell venni úgy is, hogy ha egy helyiségben mondjuk egyszerre 4 személy tartózkodhat huzamosabb ideig, akkor oda értelemszerűen érdemes közel 4 személyre számolni.

Most nézzünk egy egyszerű becslést a TNM rendelet egyik mérőszáma alapján (van 3, mindegyiknek teljesülnie kell). Az átlagos légmennyiség alapterületre vetítve 1,5 m3/h / m2 kell, hogy legyen.
Egy 120 m2 -es(nettó) ház esetén ez 180 m3/h.
Ha 2,7 m-es átlagos belmagasságot feltételezve a házban, 324 légköbméter a ház belső tere. A TNM rendelet egyik pontja alapján 1,8 óránként kellene lecserélnünk a levegőt. (Ez a való életben azért kisebb légmennyiség szokott lenni, a bentlakók számától nagyban függ, és energetikailag sem javasolt.)
A való életben inkább 2-4 óránként szoktuk gépi szellőztetéssel lecserélni a levegőt normál üzemben.

Nyáron, egy nem klimatizált, és nem géppel szellőztetett ház esetén ez általában teljesülni is szokott, mivel az ablakok reggeltől estig nyitva vannak. (Feltéve nincsenek zavaró zajok, porok, stb…)

Télen egy mostanában épült házban, ahol feltételezzük a légtömörséget és nincs gépi szellőztető, valószínűleg nem teljesül, mivel 3-4 óránként teljes átszellőztetést nem biztosítja senki, hiszen teljesen diszkomfortos, és a fűtésszámát is nagyban megnövelné.

És mi van télen egy olyan régi házban ahol még olyan régi nyílászárók vannak, amik áteresztenek némi levegőt? (Nincs utólagos bemarásos gumitömítés sem)
Hát kérem az van, hogy zseniálisan szellőznek a régi házak radiátoros fűtés esetén.
A radiátorokat régen az ablakok alá helyezték, pont azért, mert a bejövő hideg friss levegőt felfűtötte, mert így volt komfortos. Ez a bejövő felfűtött levegő szépen a mennyezetig felmegy, és a szoba másik felénél pedig leereszkedik, a padlón lévő hűvösebb levegő meg megy szépen a radiátor felé, így szinte az egész szoba átöblítődik friss levegővel.


Egy ilyen régi házban, valóban elegendő volt napi két alapos átszellőztetés, mivel a levegő ilyen olyan szinten folyamatosan cserélődött.
Sőt, a hőhidak sem jelentettek akkora problémát, mivel a friss levegő a felfűtés következtében nagyon száraz lett, így kicsi esély volt a pára lecsapódására, azaz a penész kialakulására.
Összefoglalva a véleményem, amíg régi házakban nem cseréljük új tökéletesen záródókra az ablakokat, addig van esély eleget szellőztetni télen.

Még egy gondolat, sajnos sok tévhit kering szellőzéssel és hőszigeteléssel kapcsolatban.
A hőszigetelés a szellőzés szempontjából teljesen irreleváns, hiszen a falak régen sem, és most sem szellőztek számottevően. (Gyakran keverik a páradiffúziót a szellőzéssel, de az egy másik történet.)

Modern, vagy jó ablakokkal rendelkező házak esetén úgy gondolom nagyon nehéz biztosítani a megfelelő friss levegő mennyiségét téli időszakban, vagy ha sikerül is, mivel nem hőcserélős szellőztetővel tesszük, ezért nagyon nagy lesz az energia igény.

Felmerül bennem a kérdés, hogy mi értelme van hőszigetelni a házunkat, ha utána egy szellőztetés alkalmával rengeteg energiát dobunk ki?

A való életben persze ez az energiapocsékolás nem jelentkezik, mivel nem szellőztetünk eleget, hanem rossz levegőjű lakásban élünk.